Otvorenie zrekonštruovanej Mikulášskej mučiarne

17.08.2013 Liptovský Mikuláš

a uvedenie publikácie Jánošík – od skutočnosti k legende
 
Celý rok 2013 si v Liptovskom Mikuláši rôznymi podujatiami a aktivitami pripomíname 300. výročie súdu a popravy legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka. V tomto kontexte vznikol aj projekt Jánošík – 300 rokov legendy, na ktorého realizáciu získalo Múzeum Janka Kráľa finančné prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja – Program cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
V piatok 16. augusta 2013 o 17.00 hod. predstavíme širokej verejnosti prvé výstupy projektu, keď slávnostne otvoríme obnovenú Mikulášsku mučiareň a uvedieme do života knižnú publikáciu Jánošík – od skutočnosti k legende.
Autorkou knihy v dvoch jazykových mutáciách (slovenskej a poľskej) je Mgr. Ružena Antolová, ktorá sa jánošíkovskej problematike na pôde Múzea Janka Kráľa venuje dlhodobo. Publikáciou Jánošík – od skutočnosti k legende nadväzuje na svoj starší titul O zbojstve Juraja Jánošíka (2001). Predstavuje v nej súčasnú úroveň poznania historickej postavy Juraja Jánošíka, dejinné súvislosti vzniku legendy a sleduje i rozvíjanie jánošíkovských tradícií od počiatkov až po súčasnosť.
Obnova expozície Mikulášska mučiareň spočívala v jej stavebnej rekonštrukcii (odlvhčenie priestoru klasickou drenážou a položením kamennej dlažby) a následnej reinštalácii. V rámci nej bola expozícia doplnená o figuríny kata a trestaného a ďalšie múzejné zbierkové predmety. Pribudol aj multimediálny informačný panel s dotykovou obrazovkou, kde si návštevníci môžu v slovenskom, poľskom a anglickom jazyku nalistovať zaujímavé texty a dokumenty viažuce sa k súdu nad Jánošíkom. V ďalšej fáze projektu prejde úpravou aj priľahlé podbránie, kde sa vytvorí priestor pre vystavenie historického koča.
Otvorenie obnovenej expozície a uvedenie novej knihy o Jurajovi Jánošíkovi prebehne za účasti poľskej delegácie z partnerského Mestského múzea v Živci. Programom bude sprevádzať ľudová hudba Sláčik.
 
Vyvrcholením celoročnej série podujatí bude Jánošíkov víkend v pešej zóne od 16. do 18. augusta.
Víkend odštartuje bezplatná prehliadka mesta, ktorá pod názvom Jánošíkova cesta o 16:00 hod. spred Informačného centra, priblíži miesta spojené so životom a smrťou národného hrdinu.
Na Námestí osloboditeľov vystúpi v piatok folklórny súbor Terchovec a ľudová hudba Martinky Bubáňovej s piesňami a tancami z rodného kraja Jánošíka aj iných regiónov, ochotníci z Hubovej predstavia v sobotu muzikál Ľubomíra Feldeka a Egona Gnotha Z dreva vyrezané alebo Jánošík podľa Vivaldiho a Divadlo bez opony prinesie v nedeľu klenot dramatických diel spätých s našou históriou Na skle maľované.
Počas Jánošíkovho víkendu v mestskom Múzeu Janka Kráľa na Námestí osloboditeľov v piatok 16. augusta o 17:00 hod. otvoria zrekonštruovanú Mikulášsku mučiareň, kde bude nanovo nainštalovaný dereš a ďalšie mučidlá.
„Súčasťou akcie bude uvedenie publikácie Jánošík – od skutočnosti k legende, ktorá bude v slovenskom aj poľskom jazyku,“ dodáva Ružena Antolová z Múzea J. Kráľa.

Športová sobota

Mesto Liptovský Mikuláš podporuje štvoricu podujatí, ktoré v sobotu 17. augusta okrem kultúrnych lahôdok potešia aj milovníkov športu a turistiky. Od skorého rána sa návštevníci vyberú po turistických chodníkoch až na vrchol národného symbolu Kriváň. Pri rodnom dome Rázusovcov vo Vrbici odštartuje o 8:45 hod cyklomaratón Po stopách Martina Rázusa, ktorý účastníkov prevedie po životných zastávkach spisovateľa v Brezne a Banskej Bystrici. Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka bude počas víkendu hostiť Žiacku olympiádu vo vodnom slalome a vydýchnuť nedá ani sobotňajšia noc, počas ktorej sa ulice Liptovského Mikuláša zaplnia bežcami počas preteku NighRun so začiatkom od 21.30 hod. na Námestí osloboditeľov.
 
 
Mgr. Zdenko Blažek
Múzeum Janka Kráľa
 

Vyberte región